De ervaringen van Daan Holtus

Koen Aarns
5/10/20

Daan Holtus is juridisch medewerker bij Viotta Advocaten in Amsterdam, een nichekantoor gespecialiseerd in ondernemingsrecht. In zijn rol ondersteunt hij de meer ervaren advocaten binnen het kantoor. Eén van de belangrijkste werkzaamheden is het doen van grondig jurisprudentieonderzoek. Vaak gaat hij op zoek naar hoe een bepaalde rechtsregel wordt uitgelegd, zodat hij kan bijdragen aan welke strategie de hoogste kans van slagen heeft als het tot een procedure komt.

Voordat hij Bluetick leerde kennen, maakte Daan gebruik van verschillende -gratis en betaalde- databanken. “De betaalde databanken zijn vooral nuttig als je op zoek bent naar artikelen die uitleg geven over een bepaalde uitspraak. Als je echter een uitspraak hebt gevonden die raakt aan het leerstuk en je wilt uitspraken vinden die hierop aansluiten, beland je in een warboel van uitspraken waarin je zelf op zoek moet gaan naar de relevantie tussen die uitspraken.”

Eerste indruk van het nieuwe onderzoeksplatform

Inmiddels heeft Daan een aantal weken gebruik gemaakt van Bluetick in zijn dagelijkse praktijk. Hij beschrijft zijn zoektocht als “overzichtelijk, waarbij je de cirkel snel kunt rond-redeneren.”  Zeker als beginnend advocaat ben je aan het zoeken naar uitleg van de wet en de toepassing van de regel onder bepaalde omstandigheden van het geval. “Bluetick maakt het heel makkelijk om in oude en recentere uitspraken te kijken naar de toepassing van de wet.”


De grootste toegevoegde waarde van Bluetick

Om terug te komen op de frustratie van Daan: het kan soms lastig en tijdrovend zijn om je zoekopdracht in enkele zoektermen uit te drukken. Hierdoor blijf je lang zoeken, zonder het gevoel te krijgen om echt verder te komen. Daan legt uit hoe hij dit probleem oplost met hulp van Bluetick: “Als je een uitspraak hebt gevonden die jouw vraag redelijk goed beantwoordt, kun je in die zaak een overweging selecteren. Als je dan op het zoek-icoontje klikt, zoekt Bluetick voor jou naar zaken die niet helemáál overeenkomen, maar waarbij wel zoveel mogelijk van de inhoud van die overweging terugkomt.” Je specificeert je zoekopdracht steeds meer, maar je loopt niet spaak in je zoektocht.

Bluetick leert van de personen die het platform gebruiken

Wanneer een jurist zoekt binnen een dossier in Bluetick, leert het systeem van het gedrag van deze persoon. De uitspraken die hij leest, de overwegingen die hij als relevant markeert, en overige kenmerken worden opgeslagen en gebruikt in de bepaling van de relevantie van een zaak. Hierover zegt Daan: “Ik heb gemerkt dat als je verder gaat aan een zaak, dat Bluetick dan zelf al wat uitspraken weergeeft. Dan kun je daar doorheen swipen en bepalen wat aan jouw zaak raakt, en dan daarin doorklikken. Meestal kan ik na twee of drie zaken goed verwoorden welk antwoord ik nodig heb.”

Het belang van snelheid en compleetheid in de dagelijkse praktijk van een juridisch medewerker

Het is een bekend gegeven dat advocaten vaak moeten presteren onder tijdsdruk. Daan legt uit dat hij vaak meerdere verzoeken heeft liggen van collega’s, die allemaal het belangrijkst zijn. “Bluetick zorgt ervoor dat ik sneller tot het antwoord op mijn vragen kom. Hoewel in principe mijn uren kunnen worden doorbelast aan de cliënt, is het niet zo dat hele dagen aan jurisprudentieonderzoek worden doorbelast. Het is wel degelijk belangrijk om een bepaalde snelheid in te bouwen en Bluetick helpt hier absoluut bij.” Daan geeft aan dat hij naast jurisprudentie ook andere bronnen gebruikt, zoals de wetsgeschiedenis of wetenschappelijke artikelen. Voor deze bronnen gebruikt hij andere systemen, waarop Bluetick dus een aanvulling is. “Ik gebruik voor jurisprudentie nu geen andere systemen meer dan Bluetick.”

Zou je Bluetick aanbevelen aan andere advocaten?

“Ja, absoluut. Soms zit je een beetje klem, en dan legt Bluetick een koppeling waarin een woord net anders is geformuleerd, en dan kun je daar goed mee verder. Bij andere zoeksystemen krijg je dat niet, als je dan een woord of een formulering van een woord mist, dan mis je die uitspraak volledig. De techniek erachter is me onbekend, maar het kunnen selecteren van een overweging en het vervolgens zoeken op soortgelijke overwegingen met direct resultaat, maakt Bluetick een uniek systeem. Ik kan het absoluut aanbevelen.”